tirsdag 4. oktober 2011

CHICO

Flotte Chico trenger sårt et nytt hjem

Chico er oppdrettet i Sverige og kom til Norge som liten valp. Der flyttet han inn hos en liten familie, som ikke lenge etter skilte lag, og Chico som ble stående midt i mellom måtte finne seg et nytt hjem.
Jeg jobbet på denne tiden på Elverum og ble kjent med Chico gjennom kollega og hun som tok over Chico til sitt eie. Men som travel dame med hest og barn ble Chico en håndfull. Han kunne ingen komandoer og trodde han vare en LITEN valp, som i realiteten nærma seg 40kg.
Chico hoppa og bet etter armer og fikk noe som minnet om skumle løpeføyker, hvor det eneste som gjaldt var å hjemme seg i en krok. Ikke fordi Chico var mannevond, men fordi han ønsket å leke! Og slik hadde de jo lekt med han som liten valp..

Hun som da hadde Chico følte at tiden ikke strakk til og ønsket å omplassere han. Men vi klarte ikke å finne noen som ville ta over en stor hormonell hannhund uten oppdragelse, så avlivning var neste steg.
Heldigvis klarte ikke jeg å la dette skje, så jeg tok Chico med meg da jeg flyttet til Levanger.

Det var mye gråt, sinne og glede med Chico! Han spilte på hele mitt følelsesregister og læringskurven var høy. Vi deltok i treningsgrupper med mål om lydighet, vi gikk kurs i hverdagslydighet, vi var med på sosialiseringskvelder i klubben og fikk hjelp av mange dyktige hundemennesker.

Chico krevde sitt, og når han endelig begynte å fungere så godt at han var mulig å omplassere (ca 1år), så følte jeg tiden var inne. Jeg hadde hest på denne tiden og jobbet langt over 100%.
Prosessen begynte, og mange ringte for å finne ut mer om Chico.
Men i en slik prosess med omplassering er det mange som ikke passer(!), og Chico måtte ikke omplasseres med mindre jeg fant noe bedre enn hva jeg følte jeg kunne tilby han.
Så kom jeg i kontakt med ei virkelig hundedame! Hun hadde hatt riesen tidligere og drev aktivt med huskey og hundekjøring (hobby). Hun var litt "guttejente", som jeg selv og viste hvordan hun ville ha det, og jeg følte dette var riktig!

Chico flyttet til Molde og har på denne tiden utviklet seg til å bli en voksen og fin hund. Han passer med alle hunder, uansett kjønn. Han kan gå løs om han anser deg som "sin", han kan grunnleggende lydighet og gjør alt for en godbit, han går spor så det suser, og selv om det er lenge siden er han lett på plass igjen(!). Chico elsker å trekke, hva enn det måtte være; sykkel, ski, pulk, spark eller bare deg på en joggetur.
Han går pent i bånd, men krever at du er konsekvent uten å være for hard!
han liker ikke å få kjeft og velger da å ikke lystre! Men har du en god, men bestemt tone er han ikke vanskelig å ha med å gjøre.
Han er ikke typen du velger å gå inn i en diskusjon/krangel med, men med godbiter, event. klikker og lek (positiv inntrening) gjør han alt for deg!
Chico  vil gjerne ligge ved bena dine og har en tendens til å fotfølge deg hjemme, men det er fordi han liker å være med deg!
Han har også lett for å bli litt "enmannshund", men er likevell glad i hele familien! :) Men det er jo enklere å forholde seg til en!

Skulle en si noe om Chico som må jobbes med, så er det at han må burtrenes (positivt). Han liker ikke å legge seg i bur, fordi det betyr at menneskene hans skal reise bort e.l. så her må det godstemme og godbit til. Å begynne å "være BESTEMT" funker ikke. Det er bare unødvendig!
Den andre tingen er at Chico har mye energi og vilje til å jobbe, så blir han ikke brukt "maser" han. Det vil si sutrer i forventning om at noe skal skje ;)
Men dette har vært veldig fint når Chico har fått brukt seg! og aller helst via en kombinasjon av hodebry og trim.

For tiden bor Chico sammen med mine to hannhunder i Trondheim og det går strålende! Han er mer en ressurs enn noe annet. Selv om mine unggutter kan bråke og herje er Chico like rolig! Han står bare stille og venter på at de skal roe seg, før han snuser fosiktig tilbake.
Så lenge gutta blir brukt (fysisk eller med hjernebry) så sover de godt når de er inne.
Chico er jo en stor gutt og må brukes. Han er ingen hundegårds -eller stå i bånd hund!! Han vil være en del av familien og reiser hvor enn det måtte være!!

Han er GULL verd!
Vakre Chico-gutten <3

2 kommentarer:

 1. heisann, surfet innom bloggen din etter å ha sett den på FB. Nydelig og koselig blogg med bilder av vakre hunder som vises har det godt! Herlig! Jeg har også funnet rasen min.... men den er litt større, pyreneerhund. Herlig når ting blir så perfekt.
  Lykke til videre med koselig blogging, kommer innom igjen!

  Hundehilsen fra Anne-Liss
  www.bortne-mathisen.com

  SvarSlett
 2. Hei Anne-Liss :)
  så koselig at du stakk innom bloggen vår.
  Er ikke veldig aktiv om dagen, men litt innimellom dukker det opp til oppdateringer ;)
  Men pyreneerhunden er vakker da! stor, men behagelig slik jeg har opplevd den :)

  Takk for at du tok deg tid til å legge igjen en kommentar.

  Hundehilsen fra Vivian, Noah (storpuddel) og Oscar (dverg puddel)

  SvarSlett